Blog

La texturització dels aliments. Ens formem a la Fundació Alícia

El passat mes de maig la nostra responsable de cuines va assistir a la formació “Alimentació i textura modificada” de la Fundació Alícia. La cita va servir per donar eines per adaptar la textura de l’alimentació a cuiners de centres d’educació especial, residències, cuidadors i familiars de persones amb problemes per empassar.

A hores d’ara, un 40% de les persones grans tenen problemes de masticació i deglució. Es tracta d’una de les principals causes de malnutrició durant l’envelliment. Una alimentació adequada és imprescindible per mantenir la qualitat de vida el màxim de temps possible. Pot ajudar a disminuir els canvis que es produeixen pel propi envelliment, reduir la susceptibilitat d’algunes malalties i contribuir a la recuperació.

La sessió s’ha estructurat en una primera part més teòrica en la que s’ha analitzat les característiques de les dietes de textura modificada i quins aspectes han de tenir en compte a l’hora de preparar aquest tipus de menús.

La segona part de la jornada ha estat més demostrativa i pràctica. S’han donat consells als assistents per preparar menús segurs, nutritius, saborosos i atractius; així com algunes precaucions a tenir en compte a l’hora de modificar la textura de l’alimentació.

Millorar la varietat, el sabor i l’aspecte d’aquest tipus de menú és necessari per afavorir la seva acceptació i consum. A més, tot i la modificació de la textura, és necessari garantir l’aportació de proteïnes, moltes vegades insuficients en aquest tipus de dietes, així com altres nutrients imprescindibles.

El passat mes de novembre l’Agència de Salut Pública va publicar la Guia pràctica de la Gastronomia Triturada, amb l’objectiu de sensibilitzar i donar recursos per a l’elaboració de plats triturats plens de sabors, color, aromes i formes agradables per a donar resposta a totes aquelles persones que no poden mastegar bé o tenen alguna dificultat per empassar i doncs, han de menjar triturats. Podeu descarregar-vos-la al següent enllaç:

http://salutweb.gencat.cat/web/.content/home/ambits_tematics/linies_dactuacio/salut_publica/paas/documents/guia_practica_gastronomia_triturada.pdfIMG-20170519-WA0016 DSC_0077 IMG-20170519-WA0011  IMG-20170519-WA0018  IMG-20170519-WA0014 IMG-20170519-WA0020

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet

Leave a Reply

Uso de cookies

Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecer nuestros servicios, recoger información estadística e incluír publicidad. Si continua navegando acepta su instalación y uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra Política de Cookies ACEPTAR

Aviso de cookies